Historien

Siden 1890 har Norli aldri vært borte fra Universitetsgaten!

15. mai 1890 åpnet Olaf Norlis bokhandel i Universitetsgaten 24, hvor Laura Ashley idag holder til. Flere bygninger kom til og Norli dominerte etter hvert gaten. Olaf Norli startet en regulær bokhandel, men han trodde på kjøp og salg av brukte bøker fra starten av. Åpningsannonsen nevner både «Nye og brugte Bøger» som likverdig handlesvare. Antikvariatet har således alltid vært en del av driften. Hans katalog nr. 1 over brukte bøker er er vi glade for å ha utstilt i forretningen den dag i dag.

Av Nina Welle til 125’års jubileet i 2015. Nina er æresemedlem i Norsk Antikvarbokhandlerforening og var barnebarn av Bjarne Welle. Hun tok over driften sammen med Rolf Warendorph etter sin far Hans Christian Welle.

Olaf Norli startet en regulær bokhandel, men han trodde på kjøp og salg av brukte bøker fra starten av. Åpningsannonsen nevner både «Nye og brugte Bøger» som likverdig handlesvare. Antikvariatet har således alltid vært en del av driften. Hans katalog nr. 1 over brukte bøker er er vi glade for å ha utstilt i forretningen den dag i dag.

Olaf Norli døde barnløs, og av den grunn fikk min farfar Bjarne Welle anledning til å overta forretningen. Han begynte allerede i 1893 som visergutt i en alder av 15 år. Ved hans død i 1948 overtok min far Hans Christian Welle. I 1985 solgte han, og de forretningsmessige bånd mellom Norlis Bokhandel ble brutt i all vennskapelighet. Deretter har antikvariatet stått på egne ben.

Etter fars død, overtok Rolf Warendorph (som hadde startet hos oss høsten 1982) og jeg forretningen og drev den sammen til 2014 da jeg gikk av med pensjon. Da hadde det vært en Welle i Norli i 111 år i strekk. Nå er min halvpart av Norlis Antikvariat og den daglige ledelsen overtatt av Thor Gunnar Næss.

Antikvariatet har vært i Universitetsgaten 18 siden 1982, altså lengre enn de 25 år som dette sammendraget handler om siden 100-årsjubileet i 1990. Til å begynne med var butikken svært liten – bare i 1. etg. – men i 1990 fikk vi også leie 2. etg. og bygget trapp opp. Etter dette ble det et nytt liv for oss som arbeidet der, det å ha plass var deilig! Da vi kom til Universitetsgaten 18 i 1982, ble alt pusset opp nede. Annen etasje ble vel litt tilfeldig satt sammen, mere en litt-etter-litt-utvikling. Men så kom Thor Gunnar og hans eminente smak inn i bildet. Som dere vet, ble lokalene nyoppusset i fjor. Jeg synes det er blitt lekkert!

Dere som har gått hos oss lenge har sett at de ansatte har skiftet lite; ekstrahjelper har kommet og gått, men de faste har vært utrolig stabile. Det har ikke vært mer enn 6 ansatte totalt i løpet av de 25 årene! Det sier ikke så lite om arbeidsmiljøet vårt og de daglige, morsomme utfordringene i bransjen.

Selv hadde jeg et avbrudd i 1994-95 da jeg studerte et år ved University College of London og tok en diploma i «Antiquarian Bookselling». Denne utdannelsen kan man ikke ta lengre. Jeg er derfor den eneste i Norge som med en viss rett kan kalle seg «diplomantikvar», noe vi har hatt mye moro av! Jeg gikk av med pensjon 1. januar 2014.

Det aller viktigste som skjedde hos oss i løpet av de siste 25 årene var overgangen til data. Det å kunne katalogisere bøker på en maskin som faktisk husker alt man har plassert der, har lettet vårt arbeide i hverdagen mer enn vi ante da vi begynte med det.

Før ble de viktigste bøkene katalogisert på kartotekkort, og så var det opp til enhver av oss å huske resten. I begynnelsen katalogiserte vi bare i et vanlig tekstprogram, men i 1994 fikk vi et ordentlig bok- katalogiseringsprogram på Mac, og da ble det virkelig orden på sakene. Alle bøker som noen gang er katalogisert hos oss, ligger på Mac’en fremdeles og er en solid og stabil base som vi kan komme tilbake til ved innkjøp, forespørsler, nykatalogiseringer etc.

Tidlig på 2000-tallet begynte vi å legge ut bøkene våre på antikvariat.net, og allredede da hadde vi en god base å presentere.

I den forbindelse vil jeg også fortelle om den minnerike dagen da vi fremdeles var nokså uerfarne med dette. Bøkene skulle legges på nettet før helgen som vanlig, og ved en feil (som vi fikk bittert angre) ble alt vi noensinne hadde katalogisert lagt på nettet som om vi fremdeles hadde bøkene, og til dels til veldig gamle priser. Det var kø utenfor neste morgen og 500 bestillinger i innboksen! Her var det ikke annet å gjøre enn å sende unnskyldninger, ringe unnskyldninger og nesten gå ned i knestående for alle de som sto i kø. Vi glemmer det aldri!

Som et av få antikvariater utgir Norlis Antikvariat fremdeles trykte papirkataloger med gode bøker, vanligvis fire ganger i året. Det er faktisk veldig mange som er glade for å motta den på papir, og fremdeles er det noen som bestiller på papir også. Riktignok utgis den parallellt digitalt, både utsendt til den enkelte på mail og lagt ut kollektivt på Facebook til glede for dem som liker digitalt best !