Oslo i sentrum (nov. 2020)

En følelse av å være i Harry Potter

“Med en gang vi gikk inn i butikken fikk man en følelse av å være med i en Harry Potter-film”

Like ved Nasjonalgalleriet inn i Universitetsgata finner man virkelig en skjult perle. Norlis Antikvariat, et antikvariat som selger gamle og brukte bøker, kart og andre trykte produkter. Med en gang vi gikk inn i butikken fikk man en følelse av å være med i en Harry Potter-film. Alt av interiøret, bøkene og lokalet ga oss et historisk inntrykk. Vi fikk intervjuet Thor Gunnar Næss, medeier og daglig leder for Norlis Antikvariat.

Hei Thor Gunnar, fortell litt om deg selv og reisen din hit: 

– Jeg har vært i bransjen i nesten 20 år og startet med 10 år i Damms Antikvariat. Før det jobbet jeg i filmbransjen som produsent i Nordisk Film. Reisen til Norlis har faktisk vært veldig tilfeldig. Jeg og noen venner leide en leilighet i Firenze i Italia og på den tiden hadde jeg i prinsippet ikke noe å gjøre. I den leiligheten var det mange bøker og som var eid av en nordmann. Jeg begynte å registrere bøkene derfra for Damms Antikvariat i Oslo. Antikvariatet var eid av en venn av meg og det var slik jeg kom inn i bransjen. I Norlis Antikvariat har jeg vært siden 2013.

Videre forteller Thor Gunnar om historien bak antikvariatet.

– Olaf Norli startet bokhandelen i 1890 i Universitetsgaten 24 der Laura Ashley holder til i dag. Samtidig som han åpnet bokhandelen, solgte han også antikvariske bøker. Bokhandelen ble en blanding av nye og antikvariske bøker samt mye skolemateriell og hadde også et forlag. Olaf Norli hadde ikke barn, men hadde to medarbeidere som stod ham nær. Bjarne Welle og Knut Stalsberg. Etterhvert som bokhandelen og forlaget vokste tok Welle og Stalsberg hver sin del. Bjarne Welle tok over bokavdelingen og antikvariatet mens Stalsberg tok over forlaget. 

Les hele intervjuet på osloisentrum.no